ПОРОДИ КОТКИ – Девон Рекс

Интересен факт: Тази котка е поразителен двойник на приказното същество пикси, „мъничък лукав син елф“ от старите английски приказки.
Те могат да изглеждат така, сякаш току-що са пристигнали на Земята от извънземен космически кораб, но всъщност са естествена мутация. Породата е възникнала в Девъншир, Англия, в края на 1950 г., когато г-ца Кокс установява, че бездомна котка, за която тя се грижи е родила доста странно къдраво коте. Кръщава го Кърли и то става бащата на породата.
Извънгабаритни уши върху елфско лице с големи палави очи, веднага привличат вниманието ви. Това е забавна порода със спокойна, социална нагласа, нещо което рядко се свързва с котките. Приятно глуповатото на външен вид коте живо се интересува от всичко и всеки около него. Игривият им характер ги прави лесно податливи на тренировки и игри, свързани с откриването на скрити неща.
Тази уникална порода притежава лоялни към човека куче-подобни качества. Взимайки си Девон, бъдете готови да се храните заедно, да спите сгушени в леглото и дори да четете или да си чатите в компанията им. Те ще обикалят вкъщи неотлъчно до вас, а на минутата, в която седнете ще са в скута ви. Девон Рекс ще иска да ви помогне с домакинската работа или с най-голямо удоволствие ще се превърне в най-добрия приятел на децата ви. Девоните остават котенца в сърцето си завинаги, а тяхната любвеобилност ги свързва дълбоко с всеки член на семейството. Социалната им природа ги прави неподходящи за оставяне дълго време сами.
Имайте предвид, че това е изключително лакома котка, а умилителното й изражение, ще ви кара да си мислите, че е нямала храна със седмици. Не се поддавайте на молбите! Козината е лесна за поддръжка, но не вярвайте на мита, че е хипоалергенна. Затова помислете преди да се сдобиете с нов член на семейството.
Devon Rex_1

Devon Rex_2