Информираният избор на порода

 

 

 1

ИНФОРМИРАНИЯТ  ИЗБОР НА ПОРОДА

Какво казват мъдрите китайци, и най-дългият път започва от една малка стъпка, а моята не по-малко мъдра баба казваше, че една работа, за да се свърши, трябва да се започне. И така,откъде да започнем?  Кое е най-важното, което трябва да се случи, след като вече у вас се е оформило решението да си вземете, да гледате или да имате куче?Това е съзнателният избор на порода. Ако той се базира на идеята, да си вземете куче като това на съседа, защото то изглежда и се държи възхитително, и те са толкова щастливи заедно, с риск да ви натъжа ще кажа, че това все още не е съзнателен избор.  Подобно решение не би следвало да е  спонтанно, емоционално и не особено премислено.  Смятам ще се съгласите, че дори когато правите избор на дългосрочно пребиваващи в дома ви вещи или уреди, непременно се съобразявате с още куп неща, освен цената.  Същият практичен и съзнателен подход препоръчваме и когато пристъпите към избора на породата на  вашето бъдещо куче.

                Нека започнем с това, каква роля ще отредите на кучето си  в ежедневието? Куче за компания, куче за лов или за охрана на дома и семейството?  Отговорът на този въпрос вече предопределя в известна степен избора на порода.  При добро обучение с ролята на компаньони могат да се справят почти всички породи кучета и тук въпросът по-скоро е, дали ще се справите вие с компанията на една кавказка овчарка например. С ролята на охранител могат да се справят определени породи, които притежават вродени предпоставки за това и пуделите и болонките, та дори и лабрадорите и голдъните не са между тях.

                Следващият въпрос, който непременно трябва да си зададете е  какви са хранителните и двигателните нужди на кучетата от тази порода? Дайте си сметка дали ще можете да се справите финансово с грижите по правилното изхранване на кучето и дали ще можете да импонирате на потребността му от разходки, игра и движение. Изберете порода, която възможно най-добре ще се впише във вашия стил на живот и чиито особености и характеристики най-точно ще паснат на вашия семеен и житейски контекст. Не е нужно кучето да преобръща наопаки живота и дома ви, просто  защото не сте направили подходящия избор!   Всички бебета са сладки – и двумесечният йоркшир и двумесечният нюфаундленд също, но… само след шест месеца, йоркширът ще е достигнал в общи линии максималното си тегло и ръст, а санбернарът вече ще тежи колкото вас и ще продължава да расте до 24 месечна възраст. Всичко това трябва да ви е ясно още на етапа на информирания избор, иначе ще берете ядове, както се казва.   

                Друго важно нещо, което следва да имате пред вид са и ветеринарните грижи,гарантиращи  здравето на животното и безопасността му за семейството и средата. Ваксините, вътрешното и външно обезпаразитяване, профилактичните прегледи и т.н. имат регулярен характер и струват пари, при това не малко.  

                И накрая, въпросът за отговорността. Важно е  да осъзнавате, че през следващите 10 – 20 години, това куче ще бъде част от семейството и живота ви. Направете избора си така, че съжителството ви да е безпроблемно, здравословно и щастливо. Неприятно ми е да го кажа, но е факт, че популацията на бездомните кучета се подхранва от „пуснати на свобода” или по-точно казано изхвърлени домашни любимци, които са станали жертва на лош  избор направен от безотговорни и лоши  стопани.

                Ако ви е трудно сами да се ориентирате в информацията, или просто не желаете да губите време за това, най-добре е да се консултирате с кинолог.

 Текст: Албена Алексиева, Явор Крумов

2