Наказание – кога и как

Ако енергичното извикване „Не!” не доведе до успех, помага само плясването по задната част. Но никога не го правете с ръка или с кучешкия повод. За кучето ръката ви е нещо положително, тъй като тя го храни, гали и почиства. Така трябва да остане. Най-добре е да използвате навит вестник, който плющи добре и така прави особено впечатление. Ако се налага, може да използвате мека метла или нещо подобно. Важна е не силата на удара, а ефектът на изненада, тъй като наказанието трябва да се налага в момента, тоест непосредствено след извършването на пакостта, иначе кучето няма да разбере защо го наказвате. Куче, удряно с ръка добива страх от нея и може да развие антипатия от ръцете ви до такава степен, че по-нататъшното му възпитаване, поддържане и дори хващане да бъде затруднено или невъзможно.
Друго наказателно средство, особено успешно при малките кученца, е разтърсването за козината на врата – хватка, присъща на вълчицата майка. Достатъчно е да хванете възможно повече козина и, без да повдигате животното, да го разтърсите, като че ли го изтупвате от прах. При това кажете строго „Не!”, след което малкото ще бъде силно впечатлено и бързо ще проумее, че е извършило нещо непозволено.
Принципно правило е: Успешното възпитание не се гарантира от наказателните мерки и ударите, а с търпение и непрекъснато повтаряне, упражнения, но преди всичко с похвала и възнаграждение!

5