ПОРОДИ КОТКИ – Пикси боб

Интересен факт: Това е единствената порода котки, която има полидактилия. Това означава, че стандартът позволява наличието на многопръстие.
Произходът на Пикси боб е мистерия. Карол Ан Брюър, основател на породата, без колебания я провъзгласява за легендарна, без обаче да има научни доказателства за легендата, която гласи, че породата е резултат от естествена кръстоска между Американски рис и домашна котка.
Голяма, жива и обичаща да излиза навън котка, с див поглед, който обаче е опроверган от мекото отношение и предаността към стопаните. Той обича да прекарва време със семейството, затова не е чудно, че лесно се научава да ходи на каишка или да апортира. Обича да бъде в центъра на семейните събития, но въпреки това в повечето ситуации остава спокоен за разлика от други домашни котки. Обича да мяука често, все едно Ви разказва какво му се е случило през деня.
Тежи между 4 и 8 кг, и живее в продължение на 13 и повече години. Достатъчно е веднъж седмично да четкате козината му, за да я поддържате бляскава и здрава. Редовното почистване на ушите и зъбите, както и подрязването на ноктите също е важно.
Pixiebob_1

Pixiebob_2