ПОРОДИ КОТКИ – Рагамъфин

Интересен факт: Първоначално името „Ragamuffin“ е шега от един от основателите на породата, по-късно обаче не може да бъде променено в регистрите и остава така.
Не бъркайте Рагамъфин с неговия братовчед Регдол. Това са две самостоятелни породи, макар че се знае сравнително малко за развитието на Рагамъфин. Той вероятно е бил създаден чрез кръстосване дългокосмести породи като Турска Ангора, Персийска, Бирманска и дългокосмести домашни котки.
Той следва своите стопани, където и да отидат, а гостите посреща на вратата с весело “Мяу!“. Очаквайте от него да прави компания на малкото ви момиченце, вземайки участие в чаеното й парти, облечен в шикозна рокличка и боне. В природата му е да обича да излиза, така че той може да бъде добър спътник в пътуванията и дори може да се научи да ходи на каишка.
Копринената му козина е лесна за поддръжка. Решете я веднъж или два пъти седмично, за да се предотврати заплитане. Друга част от груминга му е редовното изрязване на ноктите и почистване на ушите. Добра идея е и да миете зъбите му редовно, тъй като тази порода е податлива на пародонтоза.
Рагамъфинът тежи между 4 и 9 кг. Подходящ е за дом с хора, които ще го обичат и ще се грижат за прекрасната му копринена козина ежеседмично. Дръжте го на закрито, за да го предпазите от автомобили, болести, разпространявани от други котки и атаки от други животни. Породата обикновено живее в продължение на 13 или повече години.
Ragamuffin_1

Ragamuffin_2