ПОРОДИ КОТКИ – Тонкинска котка

Интересен факт: Нужни са до 2 години, за да се развие напълно цветът на космената покривка.
Тонкинската котка е известна с поразителните си сини очи, но не всички представителки ги имат. В зависимост от цвета и окраската на козината, цветът на очите варира от небесно синьо до виолетово, също и зеленикаво златни.
Много породи котки са създадени с помощта на Сиамката като база и след това кръстосване с други породи с цел да се въведат желаните черти, като например нови цветове, окраски и дължини на козината. Тонкинската котка е една такава комбинация, създадена чрез кръстосване на Сиамска котка и Бирма.
Това са изключително активни котки, които с желание ще прекарват всяко минута с вас в ежедневните ви занимания. Ще лежат в скута ви и просто ще си почиват или ще ви „разкажат“ как е преминал денят им. С удоволствие ще поемат ролята на посрещач на гостите, които идват в дома ви и ще им правят компания. Тази котка е чудесен избор за семейства с деца, други котки и дори кучета, приятелски настроени към котките.
Грумингът, включващ ежеседмично четкане на козината, рязане на нокти и почистване на уши е неразделна част от съжителството Ви с котката. Породата е податлива на пародонтоза, така че е важно да обърнете внимание на миенето на зъби и почистването от ветеринар, когато е наложително.
Tonkinese_1

Tonkinese_2