С куче на ваканция

1. КУЧЕТО И ВОДАТА
Обикновено кучетата нямат проблем с водата на повече или по-малко големи водни басейни, освен ако не са травмирани от малки или нямат вродена фобия от вода. По-малък интерес към плуване и игра във вода може да се очаква от кучетата с по-къси крака, тъй като те физиологично не са в състояние да издържат дълго на плуването и не са особено щастливи да го правят. Всички останали породи кучета могат да бъдат научени в една или друга степен да се наслаждават на водните пространства по свой начин и да се забавляват когато са с вас на ваканция покрай езеро, река, язовир или море.
Има няколко простички правила, които можете да спазвате, за да проверите дали кучето ви се радва на водата или не, и съответно да го приучите във възможната за него степен да играе и дори да плува.
Влезте във водата до средата на прасците и повикайте кучето си. Ако то щастливо и без да се замисли дошляпа при вас, значи всичко е на ред. Можете да започнете играта на плиткото, да излизате и влизате, като насърчавате кучето да ви следва, но не на дълбоко. Плуването на дълбоко е за кучета, които вече имат опит или са родени плувци, като ретрийвърите например. 
Ако кучето ви боязливо спре на ръба на вълната или на брега, но далечко от водата, ще се наложи да го насърчите да опита водата по друг начин. Вземете фризби или друга любима играчка и я хвърлете във водата пред очите на кучето, но така че да може да я достигне без плуване, а само с няколко крачки в мокрото. После, когато кучето вземе в уста играчката, похвалете щедро с „браво” и го извикайте при вас на брега, за да я пусне и да го наградите. Следващия път я хвърлете малко по-навътре, но малко наистина. Увлечено в любимата игра, кучето ще преодолее предпазливостта си и ще установи, че да се шляпа из водата е забавно и много разхлаждащо.
Никога не започвайте приучването на кучето към игра с водата в бурно море, в дълбок водоем или хвърляйки го от лодка, мост или висок бряг. Това е най-сигурният начин да го ужасите и отблъснете от водата завинаги. 
Примерът на друго, по-смело и опитно с водата куче, също може да изиграе положителна роля в престрашаването и приучването на вашето куче към водните радости. Вашата игра с топка или фризби заедно с децата, но на плиткото, също е много насърчаваща за плахото куче, но само ако сте убедени че предпазливостта му се дължи на липсата на опит.
И още нещо, ако кучето ви категорично отказва забавленията във вода, просто му намерете прохладно и сенчесто място на брега, където то може да ви чака, докато вие се забавлявате във водата.

2