Български лекари излекуваха сърцето на Артър – лабрадорът водач с изключителна съдба

Първата по рода си сърдечна операция на куче, бе реализирана успешно на 03.12.2016г. от съвместен екип специалисти от Централна ветеринарна клиника и Сити Клиник. Специалистите спасиха живота на един необикновен лабрадор с болно сърце. Артър е куче водач на фондация „Очи на четири лапи“ и вече 7 години безрезервно служи на своя стопанин и приятел Милю Карамитев. Подобна операция се случва за първи път не само в България, но и в световен мащаб.

„Артър бе диагностициран с тумор в лявото предсърдие и шансовете му за оцеляване бяха нищожни. Изключително сме благодарни на д-р Ранко Георгиев- ветеринарен кардиолог от ЦВК и д-р Цанко Гълъбов, завеждащ Кардиохирургията на Сити Клиник, които приеха случая като своя лична кауза и направиха всичко възможно по силите си, за да спасят това невероятно куче”, разказва Албена Алексиева от фондация „Очи на четири лапи”.

Артър е 9-годишно специално обучено мъжко куче водач, дадено на незрящ човек преди цели седем години. През ноември кучето е насочено към д-р Георгиев, който поставя страшната диагноза и въпреки вероятността от фатален изход, решава да се пребори за последния останал шанс за спасяването му. „Подобна операция е невъзможна за изпълнение, ако сърцето работи, затова се наложи да експериментираме с процедура, която до сега не е правена на куче-пациент т.нар. open heart surgery. При тази операция функцията на сърцето се поема от специална машина, а самото сърце се спира за известно време“, сподели д-р Георгиев и допълни, че експерименти с подобни процедури за пациенти-кучета се правят в Токио, Колорадо и Лондон.

Успешната интервенция е резултат от шестчасовите усилия на лекарите от Централна ветеринарна клиника и Сити Клиник. Сърцето на шоколадовия лабрадор е спряно за около 20 минути, а общото време, за което пациентът е прикачен към машината за кардиопулмонален байпас – около 2 часа. Екипът в залата, който се грижи за операцията се състои от 10 специалисти – 7 хуманни и 3 ветеринарни лекари.

Заслуги за това истински значимо постижение имат всички специалисти от Сити Клиник – д-р Цанко Гълъбов, завеждащ Кардиохирургията,д-р Милен Бонев, основният анестезиолог по време на операцията и завеждащ Реанимация, както и целият лекарски екип на д-р Георги Игнатов – кардиологът без чието съдействие и блестящи умения Артър и неговият стопанин нямаше да получат своя най-специален коледен подарък. Всичко това нямаше да се случи и без неутолимото желание да помогне и непримиримият пред трудностите дух на д-р Ранко Георгиев, както и без усилията на целия екип на ЦВК, които се заеха с нелеката задача да оздравят сърцето на смелия лабрадор и по време на критичния реанимационен период. С тяхна помощ и със съветите на хуманните им колеги Артър се възстанови за около 10 дни.

Шоколадовият на цвят лабрадор водач вече е стабилизиран и очаква с нетърпение да се прибере у дома при своя любим стопанин, с когото да продължат да се радват на своето приятелство и партньорство в трудните, но невероятни житейски преживявания.