БНР, предаването “Хоризонт до обед” – интервю с Албена Алексиева

бнр

Училище за кучета водачи и асистенти

Нашата идея е да направим хората с увреждания по-спокойни и по-способни. Когато им се получава, когато от потребители на социални помощи се превръщат в данъкоплатци, когато си намират работа, социални контакти, когато са обкръжени от приятели и колеги, които ги приемат като равностойни, за нас това е добре свършена работа”.

Това сподели пред БНР Албена Алексиева, председател на фондация “Очи на четири лапи”, по повод 15 години от откриването на училището за кучета водачи към фондацията – първото в България и на Балканите.

До този момент 85 ползватели са получили обучени кучета водачи и асистенти.

 “Очи на четири лапи” търси приемни семейства за кучета водачи

“Ние сме 14 души, заети на трудов договор. Има и много доброволци, които отглеждат нашите млади кучета до 12-месечната им възраст. Това са около 15 приемни семейства ежегодно. Сред доброволците има хора с различна експертна насоченост”.

В предаването “Хоризонт до обед” Алексиева сподели личната си история:

“През 1999 година купих немска овчарка със свои средства, реализирайки моя мечта да имам куче водач. Ослепях на 13 години и дълго отлагах това да се случи. Когато кучето дойде, за година тя ми промени живота по радикален начин. Аз не бих могла да продължа живота си без куче водач. За съжаление животът на такива кучета е около 10-13 години на породите, с които работим. Затова реших, че трябва повече хора да направят тази промяна в живота си. Камила беше идеологическият спусък на механизъм за създаване на фондацията“.

2/3 от годишната издръжка на фондацията идва от малки и големи дарители.

Интервюто с Албена Алексиева можете да чуете тук.

лога ОПРЧР