Грижа за кучето

5. Грижи за ноктите и за зъбите
Ноктите на младите кучета се износват от ежедневно движение и затова не са необходими специални грижи. Много дълги стават ноктите на кучетата, които не излизат достатъчно или се движат почти изключително по меки повърхности, където износването на роговицата е слабо. Ако извитите нокти се впият във възглавничките, това причинява болезнени рани и куцане.
Дългите нокти се подрязват от ветеринарния лекар. Внимава се особено за нокътя на палеца на предната лапа, тъй като той не се износва.
Здравословно хранене – здрави зъби!
Здравите зъби имат голямо значение за целия организъм на кучето. Някои кучета имат неприятна миризма на устата, която се издава от жълтеникавите и сиви отлагания по зъбите. Ако тези неприятни наслоявания не се отстранят, те се превръщат в зъбен камък, който причинява пародонтоза. Противно на някои мнения, при кучетата рядко се срещат кариеси.
Наред с балансираното хранене http://www.husse.bg/nacalo/ най-добрата основа за здрави зъби при кучетата е редовният контрол на зъбите и венците, както и почистването на зъбния камък от ветеринарен лекар. Впрочем ветеринарните лекари не съветват да се почистват зъбите на кучетата само защото това не допада на повечето животни.
нокти нокти 1