Грижа за кучето

5. Грижи за ноктите и за зъбите
Ноктите на младите кучета се износват от ежедневно движение и затова не са необходими специални грижи. Много дълги стават ноктите на кучетата, които не излизат достатъчно или се движат почти изключително по меки повърхности, където износването на роговицата е слабо. Ако извитите нокти се впият във възглавничките, това причинява болезнени рани и куцане.
Дългите нокти се подрязват от ветеринарния лекар. Внимава се особено за нокътя на палеца на предната лапа, тъй като той не се износва.
Здравословно хранене – здрави зъби!
Здравите зъби имат голямо значение за целия организъм на кучето. Някои кучета имат неприятна миризма на устата, която се издава от жълтеникавите и сиви отлагания по зъбите. Ако тези неприятни наслоявания не се отстранят, те се превръщат в зъбен камък, който причинява пародонтоза. Противно на някои мнения, при кучетата рядко се срещат кариеси.
Наред с балансираното хранене http://www.husse.bg/nacalo/ най-добрата основа за здрави зъби при кучетата е редовният контрол на зъбите и венците, както и почистването на зъбния камък от ветеринарен лекар. Впрочем ветеринарните лекари не съветват да се почистват зъбите на кучетата само защото това не допада на повечето животни.
миене на зълби нокти нокти 1