Грижа за кучето

4. Грижи за очите и ушите

Редовното почистване на ъгълчетата на очите е наложително. Не само че е не красиво кучето да се разхожда с гурелясали очи, но втвърдените секрети може да причинят обезкосмяване.
Ушният канал и ушната мида на здравите кучета са чисти и розово червени на цвят. Гъстата козина или тесните ушни канали обаче може да доведат до натрупване на ушна кал, която, ако не се отстрани, се отлага в ухото и предизвиква възпаления. Ако ушните канали се запълнят с ушна кал и течности, като вода или масло, там може да се загнездят бацили, които да причинят инфекции. В такива случаи кучето с болки и сърбеж в ухото тръска силно главата си и се чеше по ушите.
При кучетата с изправени уши „проветряването” им поддържа сухи ушните канали, а при кучетата с висящи уши секретът е течно мазен и поради това полепва по-лесно.
Почиствайте ушите със суха или навлажнена с вода марля, като бъркате с пръст колкото е възможно по-навътре. Никога не използвайте тампони или клечки за уши, тъй като те само натъпкват ушната кал навътре и така се образува тапа пред мембраната, откъдето се отделя много трудно. Тази тапа е идеална среда за причинителите на болести, които може да засегнат мембраната.

уши