Грижи за кучето

3. Къпането 
В миналото се препоръчваше кучетата да се къпят по възможност рядко, а малките през първата година изобщо да не се къпят. Това схващане се промени. Къпането, разбира се не прекалено често, е допустимо дори при малките кучета на възраст над шест месеца, заради почистването на силно замърсена кожа и козина или когато кучето се е търкаляло в мръсотия.
Съвременните неутрални шампоани за кучета са подходящи за къпане на всеки десет седмици. Освен баните за почистване има и специални бани за отстраняване на външни паразити. Но срещу тях може да се прави профилактика. В зоо магазините се предлагат различни видове и марки пипети (спотове) за обезпаразитяване, както и специално импрегнирани противоинсектицидни нашийници, които предпазват успешно от неканените паразити.
При къпане трябва да се взимат някои предпазни мерки:
- Температурата на водата трябва да бъде под 35 градуса,
- В очите и ушите не трябва да попада вода и пяна,
- Ако кучето има рани, не трябва да се къпе. Не трябва да се къпят също така малките кученца и кучетата под шестмесечна възраст,
- Ако кучето ви има кожни изменения, трябва да се консултирате с ветеринарния лекар,
- Противно на други мнения облизването на кучето до сухо след къпане не е проблем, ако преди това сте го изплакнали добре от сапуна,
- Погрижете се кучето да се изсуши бързо, евентуално чрез движение, което загрява тялото.
Всичко това обаче не означава, че трябва да къпете кучето си всяка седмица или през две седмици с топла вода и сапун. При честото къпане се измиват защитните вещества на кожата и козината, които имат роля на имунна бариера за кучето – говорим за отделяната от кожата киселинна мантия и мазнина от намиращите се в основата на космите мастни жлези. Понякога честото къпане причинява екземи. Следователно – по-добре умерено, отколкото прекалено!

 куче във вана