Как да се научи малкото кученце на чистота

Почти веднага след идването на малкото кученце у вас радостта от новия домашен приятел може да бъде помрачена при вида на неочакваната локвичка. Малко са кученцата, които на възраст 8 до 10 седмици пазят чисто у дома. Всъщност до този момент те заедно с останалите малки кученца са били в развъдник, където спокойно са си вършели работата при нужда и където им падне. Няма причина килимът ви, който е по-мек и попива по-добре от ъгълчето в клетката, да бъде забранен за това.
Кучето-бебе, не може да знае. Не е справедливо, нито пък има смисъл, да го наказвате за това, че още не е възпитано. Също така безсмислено е да вдигате голям шум – да крещите и да наказвате бедния грешник, като навирате носа му в локвата. Освен това няма смисъл да гоните кученцето навън, тъй като пикочният му мехур вече е празен.
Не ви остава нищо друго, освен да не изпускате кучето си от очи, за да може, ако ви се стори, че има нужда от облекчаване, да го изведете веднага навън, при това по възможност винаги на едно и също място. При младото куче трябва да очаквате това винаги сутрин, след като се събуди, след всяко подремване, както и след като се нахрани и пие вода. Ще го разберете, ако кучето изведнъж започне да тича непрестанно наоколо или да се върти в кръг, като души с носа си по пода и скимти или ръмжи.
Ако внимавате добре от самото начало и в наложителни моменти извеждате малкото кученце навън, при това на равномерни периоди от време (на всеки два до три часа), на постоянното му място, то скоро ще разбере какво очаквате от него. Щом започне само да търси този път и да ви обръща внимание за предстоящото „събитие”, настъпва моментът, когато то вече е станало „чисто”. За да може да постигнете това колкото е възможно по-бързо, много помага похвалата след всяко успешно свършване на работата. Нужно е много търпение, тъй като малките кученца пишкат шест-седем пъти на ден. В бъдеще, след преодоляването на този етап, кучето ще ви се отблагодари, като не „напоява” вашия дом, който вече е и негов. Във всеки случай това няма да се случва, когато е здраво.
Тук е мястото да се каже на собствениците на кучета – „разходката” не означава превръщане на алеите и детските площадки в отходни места! Плащането на данъци за кучета, част от които се използват за покриване на разходите по почистване, в никакъв случай не оправдава небрежното отношение към останалите граждани.
Ето защо само внимателните собственици на кучета може да очакват от хората да се отнасят търпеливо към животните им. Всеки собственик на куче носи част от общата отговорност на всички, отглеждащи кучета – това трябва да е ясно.
Моля ви винаги отвеждайте кучето си настрани и не допускайте то да се увековечи в средата на пешеходната пътека. Там, където няма зелени площи или дървета, понякога остава само бордюрът. Пътеките в градините и парковете също трябва да се пазят чисти. Всяко куче, което от малко е възпитано, намира някакво местенце, където да не буди недоволство. Ако всички полагат малко повече усилия в това отношение, бързо може да се подобри не съвсем добрият имидж на нашите кучета, като в недалечно бъдеще досадната тема за кучешката мръсотия бъде почистена.

10