Кучето като възпитатаел на вашите деца

* В очакване на бебе

Да допуснем, че имате куче и очаквате бебе. Вероятно ще изникне въпросът дали ще се понасят. Отговора можете да намерите още преди да се роди детето ви, като направите следното: заведете кучето си при някого, чието куче току-що е родило. Малките кученца не трябва да са по-големи от два месеца. Дръжте кучето си на каишка, за да може да го дръпнете назад, ако се наложи. Тогава помолете човека да вземе едно кученце в ръцете си. Ако кучето ви се държи приятелски и помахвайки с опашка, се доближи до кученцето бебе, ако опита да го близне с език, ако се отдръпне поради това, че малкото скимти от страх, можете да бъдете спокойни -вашето бебе и вашето куче ще се разбират.
Но ако кучето с все сила се дърпа от каишката и се спуска към малкото кученце с ръмжене, това говори срещу вашето куче. В семейство с по-големи деца то може да бъде внимателен приятел, но като гледач на бебе не струва нищо. В кърмачето то вижда само някаква „плячка”.
За щастие много малко кучета имат такива прояви, които може би са свързани с произхода им. Обикновено кучетата имат нужда само от социална сигурност и чувство, че не са отблъснати. За тях е нормално да растат в голяма глутница. И ако нямат основание за ревност, няма да проявяват злоба.
Преди раждането на бебето кучето трябва да бъде прегледано от ветеринарния лекар. Тенията днес се среща рядко, но е опасна именно за кърмачетата. Трябва да се направи и профилактична имунизация. Съвестните притежатели на кучета обаче без друго обезпаразитяват и ваксинират редовно кучето си, независимо дали имат бебе или не. Здравото куче е безопасно за семейството и за средата, в която живее и се движи.

бебе и куче куче и беб. куче и бебе