„Основно училище” за кучета

Възпитанието на кучето има смисъл не само за по-приятното съжителство на човека с животното. Възпитанието е важно преди всичко за кучето. Само когато е добре възпитано, то може да преодолее безпрепятствено дебнещите го отвсякъде опасности на живота в света на човека. Защото в света на човека властват неговите (човешките) правила и ред. Непокорното куче може много бързо да попадне под колелата в уличното движение или да предизвика катастрофа, претичвайки през улицата. Непослушният четириног може да бъде много застрашен също в гората или на полето, ако се отдалечи от господаря си. Кучетата, тичащи свободно наоколо, може да бъдат застреляни на място от някой ловец.
Ето защо много е важно да започнете с възпитанието в послушание веднага щом малкото кученце дойде в семейството. Възползвайте се от неговата детинска игривост, тъй като с удоволствието от играта с вас расте и желанието му да научи нещо. Когато стане голям, ученикът трябва да е овладял следните уроци:
- Да бъде абсолютно чист у дома и да реагира на името си.
- Да различава командите „Ела!”, „Седни”, „На място”, ,,Стой”, „Пусни” и да ги изпълнява.
- Да може да върви „редом”, без да се дърпа на повода.
- Да се държи примерно у дома и на чуждо място (например в заведение), което означава да не обикаля наоколо и да не джавка непрекъснато.
- По време на пътуване с кола и в обществени превозни средства да се държи дисциплинирано и да не изскача без команда през отворената врата при слизане (винаги на повод!).
- Не трябва да проси, не трябва да взима нищо от непознати.
За постигането на тези цели е много важно да използвате винаги едни и същи команди за едно и също нещо. При това няма значение точно какви думи ще употребявате. Важното е да спазвате веднъж изказаната команда. Най-напред обаче кучето трябва да се научи да ви разбира, да не проси и да се движи послушно на повод.

3