ПОРОДИ КОТКИ – Египетска Мау

Интересен факт: Известни са като нежните братовчеди на Абисинската котка.
Екзотичният външен вид е само началото от магията на тази порода. Собствениците на тази котка я намират за уникална в много аспекти като допълнение към изумителните шарки на козината й. Египетската Мау е изключително лоялна към хората, но въпреки опитомяването са се запазили някои от характеристиките на предците й. Това е най-вече характерната походка и свободата на движение, която предоставя отпуснатата кожа.
Почитаната от фараони и царе котка е може би най-древната порода домашни котки. Папируси и фрески от 1500 г. пр. н. е. изобразяват петнистите котки. Думата „Мау“ на арабски означава котка или слънце. Няма съмнение, че египтяните са почитали котката като бог и като съкровище.
Египетската Мау е единствената естествена петниста порода домашни котки. Затова допустимите цветове са ограничени до тези, които се появяват по естествен път – сребро, бронз, опушено и черно, както и версиите на тези цветове – сребърно синьо, пъстро синьо, опушено синьо, и синьо.
Тези котки привличат най-вече с едновременно мускулестия и грациозен външен вид, хипнотизиращите зелени очи на фона на сребристата опушено сива окраска с рисунък таби и едни от най-бързите рефлекси в котешкия свят.
Egyptian MAu_1

Egyptian MAu_2