С куче на ваканция

II. Куче и автомобил
Как да направим приятно пътуването си с автомобил и куче? Обикновено кучето е много възторжен спътник. Ако от бебе сте го привикнали да пътува с вас, то с радост ще се качва в колата в очакване на нови преживявания. Ако спазвате следните правила, пътуването ви може да мине съвсем безпроблемно. 
- При качването спазвайте следната последователност: първо кучето, след това багажа и пътниците; при слизане е точно обратното – първо хората, а след това кучето.
- Най-доброто място за кучето е задната седалка на колата, покрита с одеало. Имайте предвид, че при високите скорости на извънградското пътуване, ускорението принуждава кучето да заеме легнало положение, при което се чувства по-сигурно и комфортно. Ако кучето е голямо, разбира се то трябва да бъде на задната седалка. Ако имате кола комби, чийто багажник е удобен за куче, добре е да поставите предпазна мрежа или решетка, за да го оформите като сигурна „клетка”. Така кучето няма да може без нужда да скача напред в купето по време на пътуването.
- Винаги поставяйте кучето на едно и също място. Така то ще знае къде му е мястото и няма да своеволничи по време на пътуването.
- За да свикне с мястото си, може да го завързвате с каишка, но внимавайте да не се удуши с нея. Ако кучето ви не понася пътуване с кола, помолете ветеринарния лекар за средство срещу морска болест ( хапчета против повръщане).
- За да може кучето по-лесно да свикне с колата, карайте разумно – не потегляйте и спирайте рязко и не взимайте завоите като на формула 1.
Дори ако кучето ви е дребосъче, не ви съветваме да го взимате в скута си по време на пътуване. Освен това кучетата не трябва да гледат през отворен прозорец по време на пътуване, първо поради опасността да изскочат през него и второ – очите им са чувствителни към конюнктивити. 
От само себе си се разбира, че през лятото не трябва да оставяте кучето си в паркиран автомобил, изложен на палещото слънце. Ако все пак се налага, оставете колата на сянка, отворете прозореца съвсем малко и завържете кучето. Но имайте предвид, че слънцето се върти. 
По-добър пазач няма да намерите. При команда „На място”, ако е научена добре, то ще защитава автомобила, както вас самите.
- При продължителни пътувания кучето също има право на личен багаж. Той се състои от купата му, чинийката за хранене, уредите за поддържане на тялото (гребен и четка) и резервен комплект повод и нашийник. Помислете и за малка „кучешка аптечка” с медикаменти срещу повръщане и пудра за рани.
- По време на пътуване не трябва да храните кучето, но трябва да имате шише с вода. Без храна кучето може да издържи до два дни, но без вода – само няколко часа. Всъщност при кучето е както при човека – продължителното пътуване с пълен стомах не е съвсем приятно.

00 o