С куче на ваканция

III. Кучето и ваканцията с велосипед
Средно големите и по-едрите кучета може да се обучат да тичат успоредно с велосипеда, вързани на повод или свободни. За това е необходимо животното вече да е овладяло командите, особено команда „редом”, при която от него се изисква да върви до крака. Но има една малка трудност – докато кучето трябва да се научи да върви „до крака” винаги от лявата страна на своя човек, препоръчително е да се привикне при тичане до велосипед да бъде от дясната страна. При дясното движение на превозните средства у нас то би било застрашено от лявата страна, освен това представлява опасност за другите участници в движението. Ако сега започвате, за по-сигурно ще ви посъветваме този вид спортно водене на кучето да не се практикува по много оживени улици.
Започнете да упражнявате кучето си в местност без автомобили. Тази нова „игра” ще го въодушеви дотолкова, че то от радост може да се опита да скочи върху вас на колелото. Трябва да му попречите с енергично извикване „Не”. Ако не помогне нищо, за кратко време ще ви е необходим втори човек, който да върви няколко крачки напред и да привлича вниманието на кучето върху себе си. Скоро животното ще свикне с тези екскурзии до велосипеда.
След като сте го упражнявали известно време с умерено темпо, може да увеличите малко скоростта, за да може животното да се „разтича” с леко увиснал повод. Но не трябва да прекалявате с темпото, нито с продължителността на тичането! Кучето не трябва в никакъв случай да се изтощава, дърпано и теглено с повода. В зависимост от породата и големината на животното са достатъчни 5-10 минути в „галоп” и около половин до един час в кротък „тръс”. Обикновено особено издръжливите животни и хрътките имат по-голяма потребност от движение. Трябва да познавате добре кучето си, така че да забележите когато започне да се уморява. Ако е болно или не е във форма (също като човека, животните понякога не се чувстват съвсем добре), трябва да се откажете от екскурзията с велосипеда.
Напредналите във възпитанието и много покорните кучета могат да тичат дисциплинирано до велосипедиста или ездача и без контрола на повода. Но в градската зона и дори там, където се движат малко на брой автомобили, кучето винаги трябва да бъде вързано.

куче кара колело