Super Glucodog 2020

Обучени кучета-асистенти, откриващи хипогликемични кризи при пациенти с диабет, получиха своите дипломи 

Проектът се осъществява от фармацевтична компания „Сервие България“ и

Фондация „Очи на четири лапи“

На, 30 септември 2020 г., четири обучени кучета – асистенти на пациенти с диабет получиха своите дипломи на официална церемония като част от инициативата SuperGlucodog на фармацевтична компания „Сервие България“ и фондация „Очи на четири лапи“.

Целта на проекта, който започна преди две години, е да се обучат кучета порода Лабрадор, които да разпознават началото на хипогликемията при хора с диабет и по този начин да ги предпазват от сериозни животозастрашаващи състояния. Подкрепата на „Сервие България“ осигурява безвъзмездното отглеждане и предоставяне на кучетата – асистенти.

Първите дипломанти на випуск Super Glucodog 2020-та – лабрадорите Пламък, Рем, Немо и Прея, са преминали успешно обучението и вече работят за пациенти с диабет. По време на церемонията, водена от актьора Стефан Вълдобрев, те получиха своите дипломи, аплодирани от треньори, лекари ендокринолози и представители на пациентски организации.

Кръвната захар при хората с диабет варира в широки граници и контролът й е много важен. Кучетата-асистенти са допълнителна възможност за контролирането на тези нива, защото могат да разпознават миризмата при промяната в нивата на кръвната захар на техния собственик и да сигнализират при хипогликемични кризи. В тези случаи те реагират чрез побутване с нос, побутване с лапа или лай. Често кучетата сигнализират 10-15 минути преди електронните средства за измерване на кръвна захар. Това позволява на пациента да вземе мерки и да избегне големи колебания на нейните стойности, водещи до усложненията на дибета.

„Инициативата е много важна за „Сервие България“, не само защото компанията е лидер в лечението на диабета, но и защото чрез Super Glucodog ние даваме на пациентите още нещо много важно – сигурност и емоционална подкрепа“, заяви по време на церемонията Емилио Галиарди, изпълнителен директор на „Сервие България“. „Тази година отбелязваме 27 години на българския пазар – период, в който изградихме едно истинско партньорство с българските лекари и с пациентите с хронични заболявания в България. Нашата мисия като фармацевтична компания е да подпомагаме лекарите в тяхната ежедневна грижа за хората с хронични заболявания, предостявяйки им все по-ценни, дълготрайни и стоплящи сърцата услуги. Вярвам, че Super Glucodog е едно добро начало, което ще бъде продължено в годините в полза на пациентите“, допълни Емилио Галиарди.

Председателят на Комисията по здравеопазването към 44-тото Народно събрание д-р Даниела Дариткова отбеляза, че проектът има важно социално значение, не само защото децата с диабет ще получат допълнителна грижа, но и ще бъдат възпитавани в любов към животните. Тя пожела проектът да има представителност в цялата страна, зада могат още пациенти да се възползват от кучета-асистенти.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова поздрави треньорите на Фондация “Очи на четири лапи“ за обучените кучета-асистенти. Според нея, ползата от работата им ще бъде видна години наред и пожела успех на инициативата.

„Една от най-големите опасности за диабетиците е, когато захарта падне под нормата по време на сън, защото признаците не могат да се различат и състоянието може да бъде животозастрашаващо. При малките деца е от особена важност кризата да бъде предотвратена навреме“, обясни детският диабетолог доц. Калинка Коприварова. Според нея обучените кучета съществено допълват ролята на сензорите за измерване на захарта.

Председателят на фондация „Очи на четири лапи“ Албена Алексиева обясни, че кучетата преминават през обучение, което продължава близо година. Резултатът от това обучение трябва да бъде: да сигнализират при започваща криза при това във всякаква ситуация – на нови места, в движение, в превозно средство и през нощта.По този начин те могат да уведомят детето и неговите родители до 10-15 минути преди да настъпи кризата и апаратът за измерване на захарта да го отчете.

„Контролът на диабета е водещ за всички пациенти, но инициативата Super Glucodog е нещо повече от сигурност за тях. Затова се надявам и други хора да се възползват от възможността да имат куче-асистент“, сподели Елисавета Котова, председател на Национална асоциация на млади хора и деца с диабет.

Към думите й се присъедини и Магдалена Здравкова, майка на дете с диабет, което вече има куче-асистент. „Кучето ни Прея е нашето трето дете. Тя помага на сина ми и за преодоляване на високата захар, защото чрез движението и игрите с нея високата кръвна захар може да се контролира“, сподели майката на осемгодишния Симеон.

***

 

„Сервие“ е независима фармацевтична компания, управлявана от фондация. Тя присъства в 149 страни на 5 континента, като в нея работят повече от 22 000 служители, 3 000 от които разработват медикаменти на бъдещето. Всеки ден с лекарствените продукти на компанията се лекуват 100 милиона пациенти по света.

В България компания „Сервие“ е с дългогодишни традиции в областите кардиология, диабет, хронична венозна болест и осигурява съвременно лечение на пациентите, подпомагайки дейността на лекарите в изпълнението на тяхната мисия.