Болести при кучетата

II НАЙ ВАЖНИТЕ СИМПТОМИ И ЗНАЧЕНИЕТО ИМ

1.Симптоми

-Липса на апетит и повишена температура: съмнение за инфекция
- Възпаление на съединителната тъкан на очите: катар на очната лигавица или начало на инфекция. 
- Силно опадане на козината: смущение в обмяната на веществата, недостиг на витамини, чревни паразити
- Сърбеж: алергии, диабет, различни болки
- Силна миризма на устата: неправилно хранене, възпаление на венците, кариес
- Кашлица и кихане: простуда, възпаление на гърлото, кучешки грип
- Изкривяване на главата: възпаление на ушните канали, мозъчни смущения
- Повръщане: неправилно, бързо хранене, поемане на чужди тела
- Тъмно оцветена урина: може да се дължи на храната, отнесете се към лекаря
- Кръв в изпражненията: признак на отравяне, чужди тела в стомашно-чревния тракт
- Разстройство: евентуални смущения в храненето, чревен грип
- Козина без блясък: вероятни са заболявания от всякакъв характер, съветвайте се с лекаря
- Запек: непълноценна или неправилна храна, недостатъчно движение
- Спазми: заболявания на кръвообращението, епилептични пристъпи
- Влачене по задник: анални проблеми, тения
-Внимание: различни заболявания имат сходни външни симптоми!

2. Значението им

Списъкът на симптомите на евентуално възможните заболявания, посочен по-долу е ограничен до най-важните от тях. Външните прояви на болестите често си приличат, въпреки различните причини, които са ги породили. Поради това съществува голяма опасност от погрешни заключения и съответно неправилно лечение. Нашият списък трябва да ви помогне в разпознаването на симптомите и съобщаването им на ветеринарния лекар.
-Ако кучето отказва да се храни, трябва да измерите температурата му, да наблюдавате точно ходенето по голяма нужда и урината. Ако освен липса на апетит се наблюдава повишена (или понижена) температура, е наложително веднага да се отиде при лекаря. Повишената температура може да означава инфекция. Трябва да имате предвид, че мъжките кучета често страдат от липса на апетит при „любовна мъка”, а женските при бременност.
-Очите на кучето са чувствителни, пазете го от течение. Възпалението на съединителната тъкан може да се дължи на катар на очната лигавица, но ако е съпроводено с висока температура и влошено общо здравословно състояние, може да бъде признак на инфекция.
-Силно опадане на космите може да означава периодична (на шест месеца) смяна на козината, но също така и смущение в обмяната на веществата с образуване на пърхот. Причината обикновено е недостиг на витамини, но също и наличие на чревни паразити или гъбички. Червените места без косми сърбят силно. Опадането на козината може да се дължи и на отравяне или заболяване на бъбреците, което се установява с точност едва след изследвания.
-Сърбежът не винаги се дължи на бълхи. Възможно е да се касае за алергии или диабет. Ако кучето хапе сърбящите места до кръв, то може да изпитва болка.
-Когато устата на кучето мирише силно, причината може да бъде лошо хранене, възпаление на венците или зъбни кариеси (което е по-скоро изключение), но също така и гастрит.
-Кучето може да кашля и киха като хората. В такъв случай то просто се е простудило. Кашлицата често се дължи на възпаление на гърлото, тогава може да го смущава и носът.
-При възпаление на ушния канал кучето държи главата си наклонена. Болките в ушите (възпаление на ушните канали) спадат към най-честите заболявания на кучето. Дори чужди тела, като вода или пръст, попаднали в ушните канали, измъчват кучето. Но изкривената глава може да бъде признак и на мозъчно смущение. 
Носът на здравото куче трябва да бъде влажен и студен, сух и топъл е само веднага след събуждане.

6 7 8 9 9 10 dog-nose-closeup