Болести при кучетата

I ПРИ ВЕТЕРИНАРНИЯТ ЛЕКАР

Хората, които гледат кучета, са най-важните гаранти за това, кучето им да остане здрав и верен приятел в продължение на много години. Най-добрата грижа за здравето на вашия четирикрак приятел е балансираното хранене с добавяне на достатъчно витамини и минерали, редовно обезпаразитяване и поставяне на необходимите ваксини от ветеринарния лекар. Би трябвало да ви е ясно, че тази грижа за здравето изисква известни средства.
Естествено вашето куче също може да се разболее. От една страна са големите типични кучешки болести, за които ще говорим подробно по-нататък, а от друга – общите за кучетата и хората болести, като хрема и разстройство, камъни в бъбреците и диабет.
Ако постоянно наблюдавате внимателно кучето си и познавате привичките му, веднага ще забележите, че му има нещо. Ако изведнъж стане агресивно, то може би има болки. Ако не се храни, причината може да бъде инфекция. Не се бавете много, ако установите нещо необичайно при вашето куче. Не се правете на доктор, а се обърнете към ветеринарния лекар за съвет. Опишете му наблюденията си по възможност точно, като обърнете внимание на следните въпроси:
- Какво и кога е станало?
- Какво е било поведението на кучето преди това?
- Случвало ли се е нещо подобно преди?
- Как е с апетита, ходенето по нужда, уринирането, пиенето на вода, играенето и желанието да се движи?
Полезно е за евентуален случай на заболяване да сте упражнявали мерене на температурата на кучето като малко, разбира се първия път по лекарско указание. Нормалната телесна температура на любимеца ни е различна от човешката и варира в границите от 38.5 до 39.4 градуса по Целзий. Впрочем тук е мястото да вмъкнем и това, че температурата се мери в ануса. 
Не ви съветваме да сменяте често лекаря, тъй като ветеринарът трябва да познава кучето ви, както домашният лекар познава вас. Съвети и адреси може да получите от други хора, които отглеждат кучета. Така може да си изберете ветеринарен лекар, специалист по дребни животни, който, ако се наложи оперира. Идеалният случай е, ако вашият ветеринарен лекар познава кучето от бебешка възраст, което гарантира, че при преглед животното ще бъде почти напълно спокойно и безразлично.
По време на преглед всяко куче би трябвало да позволи спокойно да се надникне в устата и ушите му и с ваша помощ да може да се държи спокойно. За ваше успокоение трябва да знаете, че повечето прегледи са почти безболезнени за кучето, а всички болезнени манипулации се извършват с местна упойка или под пълна наркоза. Който познава кучето си, знае добре къде най-много обича да бъде галено или глезено. По този начин можете да отклоните вниманието му и в повечето случаи да предотвратите неприятните за животното и човека принудителни мерки.
От само себе си се разбира, че в чакалнята кучето ви трябва да бъде на повод, да бъде съвсем чисто и да не души другите четириноги, за да се изключи опасността от евентуална зараза.

1 2 3 4 5