Кучето като възпитател на вашите деца

* Другар в игрите – номер едно

За децата между 7 и 14-годишна възраст най-голямото желание е да имат домашно животно. В Германия например, още през 90-те години на миналия век, са правени представителни изследвания, които установяват следното: за две трети от всички анкетирани деца животното като другар в игрите е начело в „топ листата”. Едва на второ място с 60% е спортът, фаворит с голямо предимство е кучето. Децата изтъкват следните аргументи: То е „добър приятел”, „привързано и умно”, „с него може да се играе навън”.
Една четвърт от децата, които вече имат куче, се занимават с него между два и четири часа на ден. 41% съобщават, че отделят на ден по половин до един час за своя четириног приятел.
Проф. д-р Райнхард Берглер от Института по психология при Университета в Бон направил допитване до 10-15 годишни деца, при което установил, че за децата кучетата и котките са другари в игрите, приятели и партньори. „Кучето не ми се кара и не забранява нищо”, казва едно момче. Навежда на размисъл особено твърдението на три четвърти от всички деца, че кучетата не могат да бъдат лоши като хората: „Те не се карат помежду си и не воюват.”

5 6