Полезни кучета

Кокер шпаньол, Американски кокер


Височина на холката: Кокер шпаньол – мъжки 39,5 до
41 см, женска 38 до 39,5 см. Американски кокер – мъжки под 39,5 см, женска под 36,5 см. Тегло: 12,7 до 14,5 кг.
Цвят: eдноцветен – черен, червен (или златист), кафяв; също и с малко бяло по гърдите и шията; двуцветен – черен с червено петно (черно и светлокафяво) и черно-бял, кафяво-бял, оранжево-бял; белезникави цветове – оранжево, кафяво или синьо-белезникаво (оранжево, кафяво, синьо-черно смесено с бяло); трицветен – черно-бял с пламтящо, както и всички посочени белезникави цветове с пламтящо. Всички оттенъци се срещат и при американския кокер и освен тях съвсем светло златисто, почти бяло.
Подходящ: за души с нежни струни, които обаче умеят да се налагат.
По-малко подходящ: за хора, които бъркат авторитета с твърдост, за маниаци на домашна чистота и за хора, които смятат за излишно основното поддържане на космената покривка, като го оставят на самото животно.
Потребност: средно голямо жилище, по възможност с ползване на градина и ежедневни дълги разходки. Не малко време и усилия за възпитание и поддържане на космената покривка (редовно излъскване, добро разресване и изчеткване). Поради податливостта му към екземи на устните, след всяко хранене трябва да се избърсват добре остатъците от храна около устата му. Дългите му висящи уши се нуждаят от често контролиране и почистване.
Предимства: много привързан и чувствителен, физически здрав и много обича водата. У дома овладява темперамента си и лае малко. Добре понася децата.
Някои недостатъци: не е сигурен пазач. Ако у него се събуди страст към лова, например при излет в природата, отказва да се подчинява. Обича да яде и бързо натрупва мазнини, тогава става ленив и податлив на болести. Ето защо трябва да се храни достатъчно, но храната да не е прекалено калорична. Теглото му да се контролира често!
Продължителност на живота: 14 до 16 години.
При покупка имайте предвид: понякога при едноцветните червени и черни кокер шпаньоли се появяват дегенерати с нарушено поведение, които е възможно да хапят дори господаря си.

кокер шпаньол кокери