Полезни кучета

Басет

Височина на холката / Тегло: около 30 до 35 см, 18 до 23
кг.
Цвят: Обикновено бял с черни, пясъчни или червено-кафяви петна, също така и трицветен: черно-бяло-червено-кафяво и черно-бяло-пясъчно.
Подходящо: за физически и нервно стабилни хора с чувство за хумор, които не се оставят лесно да бъдат „извадени от равновесие”.
По-малко подходящо: за „всеки”, особено за физически слаби или стари хора. Не е за хора, които не проявяват разбиране към това оригинално, но и извънредно своенравно куче.
Потребност: макар и не голямо по размер, поради „свръх дължината” си се нуждае от средно голямо жилище. Освен това поне едночасова разходка всеки ден. Специални грижи за ушите! Поддържането на космената покривка е безпроблемно. За да не се подсилва вродената му склонност към тромавост, не трябва да му се дава прекалено калорична храна.
Предимства: добродушно, нежно и чувствително, но в никакъв случай не е плахо. Много привързано към своя господар, мило с децата, но необщително с непознати. Психически и физически стабилно, много устойчиво. По природа е силно въздържано и не хапе.
Някои недостатъци: може да бъде много упорито. Трудно се възпитава и при недостатъчно извеждане е склонно към тромавост. Не обича да остава само. Не е куче пазач.
Продължителност на живота: 12 до 14 години.
При покупка имайте предвид: басетът е склонен към образуване на камъни в мехура, които се отстраняват само по оперативен път.

басет