Полезни кучета

Чау-чау

Височина на холката / Тегло: Не под 45,7 см, по-добре -50 до 60 см; 20 до 25 кг.
Цвят: Едноцветно – черно, синьо, червено, кремаво, пламтящо, сребристо сиво, бяло. Езикът и устните трябва да бъдат синкаво черни.
Подходящо: предимно за самотно живеещи, спокойни личности с разбиране за кучета, които макар и да живеят в града, предпочитат едро и силно куче.
По-малко подходящо: за хора, очакващи, че кучето ще им се подчинява и изпълнява заповеди безусловно или не допускат то да проявява своя воля. Не е куче за начинаещи.
Потребност: средно голямо жилище, но може да се гледа и в оградено място, тъй като не се чувства добре в помещения с централно отопление. Нуждае се от собственик, който го разбира, но проявява твърдост, а освен това е готов да полага ежедневни основни грижи за космената покривка. По принцип няма нужда от много движение, но през лятото трябва да се извежда често.
Предимства: подчинява се само на един господар, когото – макар и понякога против волята си – слуша и му е много вярно. Умно, достолепно куче, чието лице трудно се вижда, бдително, но не шумно.
Някои недостатъци: отнася се любезно-резервирано до равнодушно към останалите членове на семейството, а към непознатите недружелюбно. То е куче за един човек, не е игриво и не държи на децата. Противни са му намордник и повод, препоръчва се гръдна препаска – нагръдник.
Продължителност на живота: 14 до 16 години.

чау чау