Полезни кучета

Немски боксер
Височина на холката / Тегло: Мъжки между 57 и 63 см, женска между 52 и 59 см; мъжки 30 до 32 кг, женска 24 до 25 кг.
Цвят: Червен, жълт и всички междинни тонове; един от тези цветове на тъмносиви до черни ивици; често с бяло петно на главата и (или) на гърдите; черна маска.
Подходящ: За семейства и хора, които са често с деца. По-малко подходящ: За по-лениви хора, които предпочитат спокойствието, или за физически слаби хора. Не е куче за луксозни жилища.
Потребност: Просторно средно голямо жилище, редовно и немного кратко излизане и много внимание. Трябва да се възпитава с доста похвали, но настойчиво. Грижите за космената покривка не създават проблеми.
Предимства: Истинско семейно куче, което се включва във всичко и има много добро отношение към децата. Добър пазач, интелигентно и възприемчиво, смело, много силно, много темпераментно, добродушно и праволинейно. Подходящо за обучение като полезно ( работно) куче.
Някои недостатъци: То е податливо на ревматизъм и поради това след разходки в дъждовно време трябва добре да се подсушава. Вследствие на погрешно възпитание може да се превърне в крадец или побойник. Никога не оставяйте малки деца сами да го водят на повод. Бурната проява на любвеобилност понякога може да бъде досадна.
Продължителност на живота: Обикновено не повече от 8 до 10 години.
При покупка имайте предвид: Когато са възбудени или прегрети, много боксери са склонни към прекалено слюно-отделяне, въпреки че отдавна се правят опити чрез отбор при разплождането тази порода да се „отучи” от лигавене.
Обикновено има кратък живот и в напреднала възраст е склонно към образуване на отоци.

немски боксер