ПОРОДИ КОТКИ – Британска късокосместа

Интересен факт: Синьото е най-разпространеният цвят на козината на Британската късокосместа, като вече наименованието „Британска синя“ се е превърнало в еквивалентно за породата.
Британската късокосместа котка е известна със закръглените си форми. Има голяма кръгла глава, кръгли очи и закръглени лапи, дори опашката е закръглена на върха. В началото става известна и като Британска синя, но по-късно козината варира както по отношение на цвета, така и на окраската. Цветовете и окраските включват бяло, черно, синьо, крем, различни табита, костенурково, американ и двуцветни (цвят, плюс бяло). Очите му могат да бъдат цвят дълбоко злато, мед, синьо или зелено, в зависимост от това коя от многото окраски на козината има котката. Има дългокосмест вариант, като се различава единствено по дължината на козината и се нарича Британска дългокосместа.
Британката е много достойна и интелигентна котка, която няма да лежи в скута ви, но със сигурност ще бъде около вас. Женските имат по-сериозно изражение, докато мъжките са по-лъчезарни. Представителите на породата се разбират добре с кучета и са спокойни с деца, стига да се отнасят към тях с уважение.
Британската късокосместа е едра котка, но не бива да допускате да стане дебела. Следете дневния прием на храна и го съобразявайте с нужната физическа активност.
Козината се нуждае от четкане няколко пъти седмично и по-често през пролетта, когато се сменя зимната космена покривка.
British Shorthair_1

British Shorthair_2