С куче на ваканция

IV. Куче и самолет

Повечето авиокомпании разрешават малки кучета с тегло до пет килограма (включително теглото на чантата) да пътуват в салона за пътници. Условието е кучето да бъде поставено в непромокаема чанта или „пътна кучешка клетка”. Обикновено воденото по този начин куче се смята за ръчен багаж и пътува безплатно.
По-едрите кучета, ако са на възраст най-малко 12 седмици, може да пътуват в „пътна кучешка клетка” в климатизираното багажно помещение на самолета. Някои авиокомпании предлагат такива „пътни кучешки клетки” в различни големини, но цената трябва да проверите във всеки конкретен случай и за всяка авиокомпания. При международни полети кучетата също пътуват в багажното помещение. Естествено по време на продължителни полети при междинни кацания кучето ви ще бъде обслужено. Бордовият и наземен персонал са информирани за кучето-пътник. В такива случаи трябва да се съобразите с карантинните разпоредби, както и с условията за влизане в страните.
Ако кучето е малко, то може да пътува в салона за пътници в непромокаема чанта. Вие трябва обаче да го заявите предварително. Най-добре е да се информирате от съответната авиокомпания. Обикновено трябва най-малко една седмица предварително да се направи резервация и тя да се предаде своевременно в бюрото на превозващата авиокомпания.
По принцип трябва да имате предварителна резервация, ако възнамерявате да пътувате с кучето си. В противен случай може да бъдете неприятно изненадани поради това, че компаниите не могат да превозват произволен брой кучета.
Повечето чартърни и ниско тарифни компании също приемат кучета на път. При тях обаче тарифите и условията са различни и е нужно да се проверяват при всеки конкретен случай и всяко пътуване, тъй като тези условия са обект на вътрешни наредби и правила.

куче лети в самолет кучета в самолет