С куче на ваканция

V. Куче и влак
Пътуването на собствениците на кучета с техните четириноги приятели във влак, у нас е вече официално разрешено от БДЖ, с изключение на експресните влакове. Ако пътниците не възразяват, а и персоналът на влака смята, че има достатъчно място, кучетата може да пътуват в купето независимо от големината си, стига да имат паспорт, намордник и билет. По последни данни дребните породи кучета могат да пътуват в скута ви, като багаж при това без билет. За средните и едри породи кучета се купува половин билет втора класа, за пътувания в страната, а ако не искате то да лежи в краката на недоволен спътник, ще ви се наложи да купите и мястото до вас, просто, за да не бъде заето. 
Възможно е да оставите кучето си и в „пътна кучешка клетка” във вагона за багаж. Ваша грижа е да вземете кучето си на гарата, докъдето пътувате. „Пътните кучешки клетки” се продават в зоомагазините или по интернет. Препоръчваме ви да слагате кучето у дома няколко пъти да полежи в такава клетка, за да свикне с нея. Това се отнася и до пътуване със самолет.
Кучето може да вземете и в спален вагон, ако си купите билети и запазени места за легла за цялото купе. Но вагон-ресторантът и кушет-вагоните са забранени за кучета.
Пътуването с влак е безплатно за кучетата за слепи, когато те встъпват в позицията на придружителя при ползването на безплатните билети.

куче с багаж