С куче на ваканция

3. С КУЧЕТО В ПЛАНИНАТА
Дългите планински преходи с тренирано и устойчиво на ходене куче са идеален начин за почивка и за вас и за кучето ви. Ако обаче то е „джобен формат”, ще се наложи да го третирате като допълнителен багаж. Добре обученото куче ще се движи около групата и без контрола на повода и няма да ви губи от поглед. Ако се движите покрай планинска река или поток, твърде е възможно и да се поизкъпе. Внимавайте обаче да го изчакате да излезе на подходящо за покатерване място, в противен случай рискувате да се връщате назад, за да го намерите, или да слизате по хлъзгави камъни, за да му помогнете да издрапа на брега. 
Ако ще нощувате на хижа, добре е да предупредите хижаря, че ще бъдете с куче, за да няма неприятни изненади и да не се налага да нощувате с кучето под звездите.
Ако планирате да нощувате в палатки, връзвайте нощем кучето, за да предотвратите среднощни разходки из лагера, дояждане на остатъците край лагерния огън и нежелано проникване в чужди палатки. Не забравяйте да предвидите вода и съд за пиене за кучето и когато вие спрете за почивка, задължително дайте на кучето да пие. Както вече е ставало дума, кучето може да издържи без храна с дни, но без вода не би могло повече от няколко часа.

куче в палатка