Кучето като възпитател на вашите деца

* Кучето като педагог

Психолозите и детските лекари са единодушни – съвместното отрастване на детето и кучето събужда чувство за отговорност, което има голяма възпитателна стойност за детето, защото го прави самостоятелно. Именно когато е единствено детето добива самочувствие, ако е придружавано от куче. Причините са прозрачно ясни – то вече не е само, носи отговорност за друго живо същество, задават му въпроси, трябва и иска да отговаря и така преодолява своята свенливост. Чрез присъствието на кучето единственото дете вече не е в центъра на внимание и се научава по-лесно да се приспособява към другите.
От друга страна буйните деца се научават да се съобразяват с четириногите си приятели. Те загубват малко от своята необуздана дързост, с която нерядко прикриват слабостите си. Кучето им отвръща с проявената към него нежност, която такива деца вероятно не показват към хората.
Дете, което има куче, трябва да свикне със задълженията и да остави на заден план собствените си желания. Грижата за повереното създание заема важно място в живота му, като се отразява в по-нататъшното развитие на всяко дете. Няма по-прост и приятен начин детето да бъде научено да полага грижи.
В този смисъл кучето служи като педагог, тъй като детето се научава да разпознава и да се съобразява с границите на допустимото. Тъкмо нервните деца узнават колко е важно да проявяват търпение, което е едно от най-важните условия в общуването.

кучето като педагок