Полезни кучета

Немска овчарка
Късокосместа, дългокосместа и острокосместа

Височина на холката / Тегло: Мъжки 60 до 65 см, женска 55 до 60 см; 28 до 35 кг.
Цвят: Едноцветночерен, сив, жълт, червеникавожълт, червено-кафяв, обикновено с кафяви, жълти до бяло-сивкави петна; най-често червено-кафяв до жълт с черно седло (крупа).
Подходящ: За всякакви услуги на хората, например като пазач, защитник, търсач, спасително куче или куче водач на слепи. За полицаи, охрана и за хора, които тренират и работят с кучето си на тренировъчна площадка.
По-малко подходящ: За хора, които поставят спокойствието си над всичко, или за възрастни хора. Не е куче за начинаещи.
Потребност: Голямо жилище, а още по-добре къща с градина. Може да се гледа и в оградено място. Нужен му е сериозен господар, на когото да се подчинява. Трябва да се занимава много и да се тренира, тъй като проявява стремеж „да постигне” нещо. Необходимо е извънредно грижливо възпитание и обучение, както и постоянна тренировка на тренировъчната площадка, освен това много движение. Не е нужно да се отделя много време за поддържане на космената покривка. Само дългокосместият вид трябва да се изчетква и излъсква по-често.
Предимства: „Всичко можещото” куче е смело, интелигентно, изпълнително, възприемчиво и послушно. Във всяка ситуация застава вярно и сигурно на страната на господаря си, с удоволствие и добре се приобщава към семейството и е мило към децата.
Един недостатък: При неправилно възпитание може да стане необуздан побойник. Тогава забравя толерантността си по отношение на другите животни и почтеността си към хората и може да стане непредвидимо и хапливо.
Продължителност на живота: около 14 години.
При покупка помислете: Внимавайте за овчарки с вродени дефекти на здравето и поведението (дегенеративни слабости на характера!). Такива животни се нахвърлят – противно на правилата на вида им – дори върху беззащитни малки кученца, а възрастните може да бъдат опасни и за хората.

немска овчарка