ПОРОДИ КОТКИ – Ла Перм

Интересен факт: Котките Ла Перм са известни със своята къдрава козина, но малките котенца може да се родят късокосмести или без никаква козина. Къдриците им се появяват обикновено, когато са на възраст между 2 и 3 години.
Породата Ла Перм произхожда от котка, живееща във ферма в Орегон през 1980г. Ла Перм изглежда така, сякаш е поставила лапичката си в контакт и е получила лек токов удар, но всъщност къдравата му козина, макар и нетипична, е резултат от естествена генетична мутация. С настъпването на зрелостта козината придобива окончателния си къдрав вид. Допустими са всички цветове и окраски, но най-често се срещат костенуркови, табита или червени. Козината може да бъде къса или дълга. Не всички котки, обаче имат къдрава козина, някои се раждат с права и остават с такава до края на живота си. Това е средна по размер котка, тежаща от 2 до 5 кг и достигаща зрялост на 2-3 годишна възраст.
Ла Перм е типична котка с любознателен характер, любов към височини, и желание да участва във всичко, което хората правят. Обича да се катери по раменете или да седи на върха на котешкото си дърво и да наблюдава какво се случва. Не се изненадвайте, ако го видите да отваря разни неща с лапите си или да привлича вниманието ви, потупвайки главата си с лапи. Той е много активен, но ако види възможност да легне в скута ви и да бъде гален, веднага ще го направи.
Ако е добре социализирана от малка, Ла Перм с радост ще се разбира с Вашите гости. Тази котка е добър избор за семейства с по-големи деца, тъй като малчуганите биха дърпали къдриците й. Не е проблем да съжителства и с приятелски настроени кучета.
Козината е лесна за поддръжка. Съществува мит, че козината на Ла Перм е хипоалергенна, защото е къдрава, но това не е така. Алергиите не зависят от типа козина, а от мъртвите клетки, отделяни от кожата на всички котки, включително и хората.
La Perm_1

La Perm_2