ПОРОДИ КОТКИ – Сфинкс

Интересен факт: През 1966 г. в Торонто Канада домашна котка ражда голо коте.
В световен мащаб канадското коте и още няколко голи котета дават началото на породата Сфинкс, резултат от естествена генетична мутация на Майката природа. Това е гола котка, на допир е мека и топла, като телесната й температура е с до 1 градус по-висока от тази на другите породи котки. За нейна родина се счита Канада. За да се затвърди мутацията в продължение на 30 години селекционерите я кръстосват първо с нормално окосмени домашни котки и после отново с голи.
Това е мускулеста, средна на ръст котка, а заради липсата на козина, лесно можете да наблюдавате гънките по кожата, които се образуват при движенията. По пигментацията на кожата се определя цветът на котката. Характерни са големите уши и големите пръсти на лапите. Най-отличаващият я белег обаче си остава голото тяло. За кожата на Сфинкса трябва да се полагат специални грижи. Редовното миене е много важно, тъй като секретите от кожата няма как да се абсорбират, поради липсващата козина. Ако си задавате въпроса дали на вашата котка й е студено и дали трябва да я облечете, най-добре е да се съобразите с вашите усещания към околната среда.
Ако вече сте се решили да се сдобиете с такъв необикновен дори малко извънземен член на семейството, се пригответе да чакате, защото това е все още рядка порода.
Sphynx_1

 

Още за различните породи котки тук:

https://petmall.bg/news/top-21-populyarni-kotki